New

5 comments


 1. Hosting
  May 30, 2016 | 1:09 am
  Reply

  Er zijn twee betrekkelijk eenvoudige manieren om vast te stellen tot welke categorie een volk hoort. Je kunt tellen hoeveel mijten er op de onderlegger vallen of vaststellen hoeveel mijten er op de bijen zitten, of allebei doen.


 2. Bob van den Hoogen
  December 27, 2016 | 9:30 am
  Reply

  kan je me het algoritme geven
  Could you let me know the algoritme


  • admin
   January 16, 2017 | 8:02 am
   Reply

   Je kunt het spreadsheet downloaden en de formules zichtbaar maken. Als je meer info nodig hebt, laat maar weten. Ben zeker geinteresseerd wat je met de algoritmes van plan bent.

   mvg

   Egbert


 3. Lindy van der Meulen
  February 12, 2017 | 12:07 pm
  Reply

  Hallo Egbert,
  Gisteren was ik bij de Duurzame Bij studiedag in Austerlitz. Ik wil graag meedoen met het mijten tel project en vraag informatie om hoe verder te gaan. Ik heb plastic onderleggers voor de kasten en deze kan ik wel van een raster voorzien.
  De donkere bijen in mijn twee kasten hou ik op de BD manier. Zo min mogelijk inkijken, niet oogsten van honing, niet behandelen met mierenzuur of oxaalzuur… en dus ook niet overlarven…
  Wij proberen uit te breiden met koninginnen doppen plaatsen in 3-ramers nadat er een zwerm is uit gevlogen.
  Wél heb ik belang bij een van uw hygienische donkere koningnnen van Neeltje Jans als de tijd daar rijp voor is.


  • admin
   February 15, 2017 | 9:18 am
   Reply

   Hallo Lindy,

   Leuk dat je in Austerlitz bij de studiedag aanwezig was. Zelf realiseerde ik me zaterdag pas dat mijn persoonlijke voorkeuren bij het houden van bijen helemaal niet zo ver afstaan van de BD manier van werken. Glasplaat op de kast en onderlegger onder de kast en je kunt zonder de bijen te storen vrij nauwkeurig volgen wat er zich allemaal afspeelt in een volk. Uitbreiden en selecteren kun je weliswaar ook met zwermen en doppen doen, maar om het proces beter onder controle te houden kies ik er voor om toch ook andere koninginnenteelt technieken toe te passen.
   Ik zag dat je ook al contact met Marleen Boerjan had gezocht via de mail en ik ben in ieder geval een voorstander van het uitwisselen van kennis en ervaringen op het gebied van zwarte bijen met andere geinteresseerde imkergroepen. Van deze website kun je het spreadsheet downloaden, maar eerst zul je metingen moeten verzamelen om te kunnen rekenen en grafieken te kunnen maken. Ik help daar graag mee. Een goede start is de onderleggers van een watervast raster voorzien en te beginnen met tellen. Eens per week is in deze tijd van het jaar voldoende. Je krijgt vanzelf een gevoel bij wat je ziet liggen op de onderlegger en hoe je dit zou kunnen vertalen naar het gedrag dat zich afspeelt in het volk.

   Groeten,

   Egbert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*